انواع ورق آهن و کاربرد در صنعت

1 هفته پیش2725بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
انواع ورق آهن و کاربرد در صنعت

انواع دسته‌بندی ورق‌های فولادی آنچنان گسترده است که معمولا خریداران در هنگام تهیه این مقاطع با مشکل مواجه می‌شوند. این محصولات نه تنها به صورت مستقیم در ساخت‌وساز و صنعت استفاده شده بلکه به عنوان مواد اولیه تولید پروفیل‌های فولادی نیز کاربرد دارند. برای مثال ورق سیاه ماده اولیه پروفیل‌های صنعتی بوده و از ورق روغنی نیز برای تولید پروفیل مبلی استفاده می‌ شود.

بنابراین ورق‌های فولادی از ساخت وسایل خانه تا صنایع بزرگی همچون نفت و گاز و پتروشیمی استفاده می شوند. شناخت جامع انواع ورق آهن و کاربرد هریک می‌ تواند در تصمیم‌گیری بهتر خریداران نقش مهمی داشته باشد. همچنین به دلیل وابستگی قیمت ورق آهن به مشخصات و انواع این محصول، لازم است پیش از خرید درخصوص آن اطلاعات لازم را کسب کنید. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مختلف ورق و موارد استفاده هریک آشنا کنیم. برای خرید ورق فولادی و بررسی خواص و ویژگی‌های آن می‌توانید با کارشناسان مرکزآهن تماس بگیرید.

ورق آهن یا ورق فولادی چیست؟

ورق فولادی یا ورق آهنی محصولی با پایه فلز آهن بوده که به همراه مقادیری کربن و دیگر عناصر جهت افزایش استحکام ساخته می‌ شود. ورق فولادی براساس ضخامت، ابعاد و کاربردهای مختلف، به اشکال گوناگونی در کارخانجات داخلی تولید می‌ شود. مهمترین فاکتوری که در دسته‌بندی ورق‌های فولادی موجب تفاوت خواص این محصولات می‌ شود روش تولید است.

به طورکلی ورق آهن با دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید شده و شیوه تولید این محصول تاثیر بسزایی در خواص، قیمت ورق و مشخصات نهایی آن‌ ها خواهد داشت. همچنین درصد کربن و آلیاژهای به کار رفته در ورق فولادی نیز سبب تولید محصولاتی جدید با مشخصات و ویژگی های خاص خواهد شد. از طرفی ورق تولیدی در کارخانجات مختلف براساس تجهیزات و روش بکار رفته کیفیت متفاوتی دارند. بنابراین اطلاع از انواع و برندهای مختلف این محصول به شما در انتخابی صحیح کمک خواهدکرد. با ما همراه باشید تا شما را با طیف گسترده انواع ورق فولادی و کاربرد هرکدام آشنا کنیم.

انواع ورق آهن

ورق آهن براساس روش تولید، ضخامت، ابعاد و آلیاژ به کار رفته دارای انواع گوناگونی است. از انواع پرکاربرد این محصول می‌توان به ورق سیاه، ورق روغنی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و ورق اسید شویی اشاره کرد. در ادامه به بررسی هریک از این محصولات خواهیم پرداخت.

کاربرد انواع ورق آهن
کاربرد انواع ورق آهن

ورق سیاه، یار همیشگی سازه ها

این ورق یکی از محصولات تولیدی با استفاده از روش نورد گرم بوده که به دلیل ظاهر مات، به نام ورق سیاه شناخته می‌ شود. ورق سیاه از پر کاربردترین و اصلی‌ ترین محصولات موجود در بازار بوده که بر اساس سفارش مشتری به صورت رول و شیت تولید می‌ شود. انواع مختلفی از ورق سیاه در بازار موجود است. دو نوع از پرطرفدارترین آن‌ها ورق سیاه st37 و st52 هستند که در ساخت و ساز، خودروسازی و کشتی سازی از آن ها استفاده می شود. کاربردهای گسترده ورق سیاه در صنایع مختلف، این محصول را به یار همیشگی سازه ها و ماشین آلات تبدیل کرده است

موارد استفاده ورق آجدار

ورق آجدار نیز از زیرمجموعه‌های ورق سیاه بوده که به روش نورد گرم تولید می‌ شود. برروی سطح این ورق آج‌هایی برای ایجاد اصطکاک تعبیه شده است. روش تولید این محصول به این صورت است که پس از تولید ورق سیاه، برجستگی‌هایی به وسیله دستگاه آجزنی برروی ورق ایجاد می‌ شوند. برای پاسخ به این سوال که کاربرد ورق آجدار چیست می توان گفت اغلب در پله‌های اضطراری، کف پل عابر پیاده و یا کف کامیون و کشتی برای جلوگیری از لیزخوردگی استفاده می‌ شود. این محصول را در برخی کاربردهای خاص که نیاز به ظاهر زیبا داشته باشد از ورق روغنی نیز تهیه می‌ کنند.

استفاده از ورق آلیاژی در صنایع مادر

در ترکیب ورق‌ های آلیاژی از عناصر مختلفی برای ایجاد مشخصات ویژه استفاده می‌ شود. در واقع این ورق‌ ها ترکیبی از فولاد به همراه عناصر دیگر هستند که هر یک کاربرد و ویژگی‌ های منحصر به‌ فردی دارند. ورق آلیاژی توسط فرآیند نورد گرم یا نورد سرد تولید شده و به دو صورت رول و شیت به بازار عرضه می‌ شوند. ورق برنج، ورق برنز، ورق آلوزینک و ورق ضدسایش در دسته ورق‌ های آلیاژی قرار داشته که هر کدام کاربرد خاصی در صنایع مختلف دارند. این دسته از محصولات بسته به جنس، ضخامت و ابعاد در ساخت کشتی، هواپیماسازی، مخازن حمل سوخت و صنایع پتروشیمی و نفت و گاز به کار می‌ روند. بررسی صفر تا صد ورق آلیاژی به شناخت بهتر این محصول کمک می کند.

مزایای ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه به روش نورد سرد و طی فرآیند خاصی تولید می‌ شود. طی این فرآیند، ورق سیاه در روش نورد سرد روی‌اندود یا گالوانیزه شده و مقاومت بالایی در برابر اکسید شدن پیدا می‌ کند. در واقع روش گالوانیزه کردن فرآیندی برای ایجاد محصول با مقاومت به خوردگی بالا است. در روش دیگری این محصول را از ورق روغنی و طی فرآیند نورد گرم تولید می‌ کنند. در این روش ورق روغنی در وان مذاب روی غوطه‌ور شده و سطحی گالوانیزه پیدا می‌کند. این ورق‌ها به دلیل مقاومت به خوردگی بالا عموما در محیط‌های مرطوب و مستعد زنگ‌زدگی استفاده می‌شوند. از کاربردهای ورق گالوانیزه می‌توان به سقف سوله، لوله انتقال آب و مخازن نگهداری آب اشاره کرد.

ورق روغنی، انتخاب ایده آل صنعتگران

این محصول برخلاف ورق سیاه دارای سطحی صاف و صیقلی بوده و به همین دلیل با نام ورق روغنی شناخته می‌ شود. این نوع ورق به روش نورد سرد تولید می‌ شود و دارای کیفیت سطحی و دقت ابعادی بسیار بالایی است. بنابراین عمدتا از ورق روغنی در کاربردهایی که نیاز به ظاهری زیبا داشته و حساسیت زیادی دارند استفاده می‌ شود. از کاربردهای مهم این محصول می‌توان به تولید لوازم خانگی، روکش یخچال، تولید لوله و ساخت ورق‌های گالوانیزه اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص سایر مشخصات ورق روغنی می‌توانید به مقاله جداگانه موجود در سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

ورق رنگی، زیبایی و پایداری در صنعت ساختمان

پایه ورق رنگی همان ورق گالوانیزه بوده که توسط پوشش رنگی پوشانده شده است. این محصول در ابعاد و رنگ‌ های مختلفی بسته به سلیقه مشتری عرضه می‌ شود. این ورق‌ها به دلیل ظاهر زیبا معمولا در سقف سوله، آلاچیق و یا به عنوان ورق شیروانی قابل استفاده هستند. ورق‌های رنگی شیروانی نیز در انواع طرح سفال، پالرمو و یا ورق سینوسی رنگی موجود هستند. از دیگر کاربردهای ورق رنگی می‌توان به ساخت لوازم خانگی، صنایع خودروسازی و انواع نمای داخلی و خارجی ساختمان اشاره کرد.

ورق اسیدشویی در خدمت صنایع حساس

ورق اسید شویی حاصل انجام فرآیند اسیدشویی بر روی ورق سیاه است. بر روی سطح ورق سیاه پس از تولید به علت دمای بالا آسیب‌های ظاهری و لکه‌های زیادی ایجاد می‌ شود. پس از تولید این محصول برای از بین بردن عیوب ظاهری فرآیند اسیدشویی برروی آن انجام شده تا ظاهری زیبا پیدا کند. این فرآیند عموما برای رفع اکسیدهای آهن و پوسته‌های ایجاد شده بر روی ورق سیاه انجام می‌ شود. در فرآیند اسیدشویی، ورق سیاه از مخزن اسید عبور کرده و پس از طی مراحل گوناگون به صورت کلاف جمع می‌شود. از کاربرد های ورق اسیدشویی می توان به استفاده در ساخت ورق روغنی، صنایع کشتی سازی و نفت و گاز اشاره کرد.

ورق استیل، دنیایی از امکانات

ورق استنلس استیل یا همان ورق ضدزنگ یکی از محبوب‌ترین محصولات برای محیط‌های مرطوب است. این محصول که از فولاد ضدزنگ تولید شده دارای مقاومت بالا دربرابر خوردگی و استحکام و سختی بسیار بالایی است. عناصر به کار رفته در این ورق آلیاژی سبب ایجاد خواص مکانیکی مطلوب و قابلیت چکش‌خواری فوق‌العاده شده است. مقاومت به خوردگی بالای این ورق به دلیل حضور عنصر کروم در ساختار آن است. از دیگر مشخصات مطلوب ورق استیل می‌توان به قابلیت بازیافت، استحکام و سختی بالای آن اشاره کرد. این ورق عموما در ساخت لوازم خانگی، صنایع غذایی و خودروسازی استفاده می‌شود. در مقاله ورق استیل چیست، به بررسی جامع این محصول پرداخته ایم.

ورق آلومینیوم، مقاوم و کاربردی

ورق آلومینیوم یکی از محصولات تولیدی توسط فلز آلومینیوم بوده که به روش نورد گرم ساخته می‌شود. این ورق در دو سری 5000 و 6000 تولید شده و براساس ضخامت، درصد عناصر شیمیایی و جنس، کاربردهای مختلفی دارد. ازجمله عناصر به کاررفته در ورق آلومینیوم می‌توان به منیزیم و سیلیکون اشاره کرد که موجب افزایش استحکام و سختی این محصول می‌شوند. ورق آلومینیوم امروزه در صنایع بزرگی همچون حمل و نقل، داروسازی، صنایع نظامی و ساخت لوازم خانگی به وفور یافت می‌شود. سایر خصوصیات این محصول را می‌توانید در مقاله ورق آلومینیوم چیست؟ مطالعه کنید.

کارخانه های تولیدکننده ورق آهنی
تولید ورق آهنی

از کدام کارخانه ورق آهنی خرید کنیم؟

ورق آهنی در برندهای مختلف و با کیفیت‌های متنوعی در بازار ایران موجود است. خریداران براساس نیاز و حساسیت پروژه می‌توانند کیفیت‌های مختلفی از این محصول را تهیه کنند. همچنین قیمت ورق فولادی براساس کارخانه تولیدی متفاوت خواهدبود. بنابراین اطلاع از انواع برندهای تولید ورق آهن پیش از خرید و مقایسه آن‌ها ازنظر کیفیت و قیمت ضروری است. جهت آشنایی با  برترین تولیدکنندگان ورق فولادی در ایران، می توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید و برای خرید ورق آهن کارخانجات مختلف با شماره 91009009-031 تماس بگیرید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد